Rekviem Dokumentumfilm Fesztivál
Tömeggyilkos hatalmak: történelem és emlékezet a 21. században

 

Időpont: 2012. október 26-28.
Helyszín: Uránia mozi
A vetítésekre a belépés ingyenes.

Október 30-án és 31-én két vidéki nagyvárosban, Szegeden és Pécsett is vetítésre kerül három film a fesztivál kínálatából! További információk a lap alján

 

A Rekviem Dokumentumfilm Fesztivál jóval többet ad, mint könnyes történetek dokumentálását, megfilmesítését. Valódi filmélményeket kínál a nemzetközi dokumentumfilmes mezőny legjobbjaitól és bemutatja miképp varázsolható elénk interjúkból, megrendezett szituációkból, hangfelvételekből, archív tekercsekből igazi mozi. Olyan alkotók munkáit láthatjuk, akik a legkényesebb témákat képesek korszerű filmes nyelven feldolgozni. Erőfeszítéseiket fesztiváldíjak, közönségsiker koronázza.

Miért fontos, hogy a „gyilkos mezők” hóhérai a kamera előtt ismerjék el tetteiket? Képes-e egy film nemzetközi jogi eljárásokat befolyásolni? Van-e és hol van antiszemitizmus napjainkban, és lehet-e ellene harcolni? Tud-e egy színházi előadás egy tömegmészárlást átélt túlélő számára megbékélést nyújtani? Lehet-e egy propaganda célra készített anyagot dokumentumfilmként használni?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszegetnek az Uránia moziban 2012. október 26-án, 27-én és 28-án a Romédia Alapítvány által, az Auschwitz-rekviem programsorozat keretében szervezett dokumentumfilm fesztivál filmjei, és a filmek kapcsán szervezett beszélgetések.

 

 

A bemutatásra kerülő dokumentumfilmek

 

Nyitófilm:

1.  „Számon kívül maradtak” (A People Uncounted) Aaron Yeger/Kanada/2011/99’

 

Az elsőfilmes kanadai rendező nagy fába vágta a fejszéjét, amikor elhatározta, hogy egy szélesebb közönséggel is megismerteti az európai romák helyzetét. Értelmezésében a romák mai helyzete szorosan összefügg a második világháború alatti üldöztetésükkel. És kiváltképp azzal a ténnyel, hogy a romák elhurcolása és megsemmisítése- a Porrajmos- mindmáig kevéssé ismert és ritkán tárgyalt történet. A világ elfeledte a náci népirtás több százezer roma áldozatát. Yeger filmje nem az első dokumentumfilm, amely ezt a témát kívánja feldolgozni, de az eddigi próbálkozásoknál nagyobb szabású, szélesebb merítésű, átfogóbb értekezés. Ugyanakkor sodró lendületű, vizuálisan igényes, „nézőbarát” alkotás. A filmkészítők tizenegy országban forgattak, több tucat romával, köztük számos holokauszt-túlélővel készítettek interjút; a téma vezető szakértői szolgáltatják a kontextust. Fontos munka, ideje volt. Nézzék meg sokan!

VETÍTÉS IDŐPONTJA: 2012. október 26., péntek, 20.00 
BESZÉLGETÉS: Szenesné Brodt Erzsébet holokauszt túlélő, Závada Pál író, Daróczi Ágnes kutató

 

 

SZOMBAT______________________________VASÁRNAP

VETÍTÉS IDŐPONTJA: 2012. október 27., szombat, 17.00

2. Hasadás (Torn) Ronit Kerstner/Izrael/2011/72’

 Lehet-e valaki egyszerre katolikus pap és hithű zsidó? Romuald Waszkinel már több, mint egy évtizede szolgált a lengyel katolikus egyházban, amikor megtudta, hogy ő valójában zsidó szülők gyermekeként jött a világra, Jacob Wekslerként, de a szülei örökbe adták egy vallásos lengyel családnak, mielőtt elhurcolták őket a gázkamrába. A nyugdíjaskorhoz közeledvén Romuald­/Jacob elvonul egy vallásos izraeli kibucba, hogy megismerje a zsidó létet. A film az ő hihetetlen utazását mutatja be. Látjuk misét celebrálni a lublini templomban és látjuk, ahogy megtanulja a szigorú vallási előírások szerint élt zsidó élet szabályait. De lehet-e kétféle, mélyen átélt hittel élni? Megtarthatja-e katolikus hitét zsidóként és befogadja-e őt a zsidó vallási közösség és az izraeli állam?

VETÍTÉS IDŐPONTJA: 2012. október 27., szombat, 17.15

3. Ruanda. Rajtunk keresztül az emberiség... (Rwanda. A travers nous, l’humanité...) Marie France-Collard/Belgium, Ruanda/2006/105’

 A ruandai népírtás tizedik évfordulóján készült ez a különleges film, amely a Ruanda ’94 című színházi előadás mentén dolgozza fel a többszázezer tuszi és mérsékelt hutu áldozatot követelő mészárlás történetét. Hogyan tud egy színházi előadás szembenézni ezzel a rettenetes, még beforratlan sebként jelenlévő valósággal? Túlélők a színpadon és a nézőtéren is. Mit jelent a katarzis annak az asszonynak, aki a színpadon ülve többszáz ember előtt elmeséli hogyan veszítette el a családját? És mit jelent ez annak a nézőnek, akivel ugyanaz megtörtént? Milyen válaszokat ad ez a reflexió a ruandaiak mindennapjaiban jelenlévő és minden nap megélt súlyos kérdésekre, mint például arra, hogyan lehet együtt élni a szomszéddal, aki lemészárolta a gyereked, a testvéred, vagy az anyád. A film érzékletesen és hátborzongató erővel teszi fel ezeket a kérdéseket, és oly módon, hogy nem tudjuk elhessegetni őket. A kérdések számunkra is érvényesek.

BESZÉLGETÉS: Lángh Júlia író, Bogdán Mária médiaszociólógus, Takács Gábor (Kávaszínház) drámapedagógus

VETÍTÉS IDŐPONTJA: 2012. október 27., szombat, 20.00  

4. A nép ellenségei (Enemies of the People) Rob Lemkin, Thet Sambath/Egyesült Királyság, Kambodzsa/2009/94’

 Közel kétmillió embert ölt meg a Vörös Khmer az 1970-es évek második felében Kambodzsában. Ezek között volt Thet Sambath édesapja és bátyja is; édesanyját házasságra kényszerítették egy Vörös Khmer tiszthez, ő a szülésbe halt bele. A fiatal újságíró a kilencvenes évek végén kezdett el beszélgetni a volt kivégzőkkel, és a gyilkos politika egyik fő értelmi szerzőjével, a Kettes Számú Testvérrel, Nuon Cseával. A „Gyilkos mezők” egykori hóhérai, egyszerű parasztok, földművesek inkább felejtenének, de a halkszavú, udvarias, mégis hajthatatlan újságíró kérdéseinek nem tudnak ellenállni, megnyílnak. Tetteik felidézése közben a kamera az arcok apró rezdüléseit figyeli; ezek az elnyűtt, kemény arcok sok mindent elárulnak, de ők sem tudják a választ a legfőbb kérdésre: miért? Az egyetlen kifürkészhetetlen arc, az egyetlen, akitől valódi választ várhatunk, Pol Pot fő ideológusa, a nyolcvanas éveiben járó Noun Csea, akivel Sambath éveken keresztül beszélget, egy kamera társaságában. Ez a beszélgetéssorozat a film legnagyobb újságírói húzása; legfeszültebb pillanatai is ezekből a jelenetekből származnak. Kapunk-e választ a kínzó kérdésre? Nyújthat-e megnyugvást a nyilvános vallomás, vagy egy szívből jövő bocsánatkérés?

VETÍTÉS IDŐPONTJA: 2012. október 27., szombat, 20.00  

5. Rágalom (Defamation) Yoav Shamir/Izrael/2009/91’   

Mi az antiszemitizmus ma, két generációval a holokauszt után? Teszi fel a kérdést a fiatal izraeli rendező, Yoav Shamir (Checkpoint, 5 Days, Flipping Out) provokatív, helyenként szemtelen filmjében.
Shamir beutazza a világot, hogy megkeresse a legősibb gyűlölet legújabb megnyilvánulásait, és meglepő válaszokra bukkan. A rendező betekint az amerikai központú rágalmazáselleni liga (ADL) működésébe és a liga elnökét, a holokauszt-túlélő Abe Foxman-t követi nemzetközi útjain, amelyeken különböző európai vezetőket figyelmeztet a nővekvő antiszemitizmus veszélyeire. Egy izraeli gimnáziumi osztályt elkísér lengyelországi útjukra: a fiatalok megrendülése a majdaneki koncentrációs tábor láttán felkavaró; a jelenet, amelyben két osztálytárs elmagyarázza, hogy a lehetséges antiszemita támadások miatt nem hagyhatják el a hotelt vacsora után zavarba ejtő. Shamir jó érzékkel szerkeszti koherens egésszé ezeket az ellentmondásos pillanatokat.
Shamir sodró narrációja és közvetlen beszélgetési stílusa viszi előre a filmet. Ugyanazzal a közvetlenséggel beszélget brooklyn-i feketékkel, moszkvai rabbival, akadémikusokkal, vagy gimnazistákkal, ezért senki nem fogja vissza magát és gyakran csúsznak ki olyan kijelentések a szereplők száján, amelyre aztán irónikus, néhol gúnyos jelenetet épít a rendező. A végeredmény mégis egy komoly értekezés; az antiszemitizmushoz való viszonyukból érthetjük meg a ma élő zsidók—és főleg az izraeliek—világlátását, életélményét.

BESZÉLGETÉS: Darvas István rabbi, Mundruczó Kornél filmrendező, Kóczé Angéla szociológus, Petri Lukács Ádám újságíró

MODERÁL: Magyari Péter újságíró.

 

 

 

 

Szeged

Belvárosi Mozi:


Október 30, kedd, 18.15: „Számon kívül maradtak” (A People Uncounted) Október 31, szerda, 18.15: Befejezetlen film (A Film Unfinished)
Október 31, szerda 20.30: A nép ellenségei (Enemies of the People)

VETÍTÉS IDŐPONTJA: 2012. október 28., vasárnap, 17.15

6. Granito: Hogyan fogjunk diktátort (Granito: How to Nail a Dictator) Pamela Yates/USA/2011/103’

Ha az elkötelezett dokumentumfilmes mentalitást valami alapján tanítani lehetne, ha megfelelő eszközöket kellene találni arra, hogy ezt a hozzáállást filmes nyelvre átültessék, keresve sem találnánk Pamela Yates alkotásánál jobbat. Fiatal filmesként forgatta le az 1982-es a When the Mountains Tremble c. filmet, amely később törvényszéki bizonyítékként szolgált egy népirtással vádolt katonai diktátor ellen. A guatemalai polgárháborúról tudósító alkotó akkor még fel sem ismerhette a filmszalagok valódi értékét, jelentőségét. A Granito azonban tételesen végighalad azokon az eseményeken, amelyeket akkor rögzített, ám a kétezres évekből visszanézve átértékelődnek, átértelmeződnek a polgárháborús tettek, hatalmi szerepek. A gerillamozgalom, az őslakos maják elleni rémtettek, és későbbi küzdelmük felidézése nemcsak helyreállítja a kollektív emlékezetet. Folyamatosan kérdéseket fogalmaz meg arról, milyen szerepe lehet mindebben a dokumentumfilmezés fázisainak a felvételek rögzítésétől a vágáson át egészen az anyag felhasználásáig.
A végeredmény, ahogyan a Nobel-békedíjas maja polgárjogi aktivista mondja, egy homokszemhez hasonlítható, amely megsokszorozódva egy homok-viharban jelentősen átformálhatja a környező tájat.

VETÍTÉS IDŐPONTJA: 2012. október 28., vasárnap, 17.00 

7. Befejezetlen film (A Film Unfinished) Yael Hersonski/Izrael &Németország/2010/90'

 Náci propagandaanyagok szép számban készültek a második világháború idején, archív felvételek minduntalan felbukkannak történelmi és ismeretterjesztő dokumentumfilmekben. Ám ritkán használják fel azokat oly módon, hogy a nézőt a mozgókép és emlékezet viszonyának újragondolására késztessék. Yael Hersonski  mindezidáig ismeretlen filmfelvételekre bukkant, amelyeket a német operatőrök 1942-ben,  a varsói gettóban forgattak. A celluloidszalagon különböző módszerrel felvett (gyakran beállított, megrendezett, helyenként utcai életképeket a célnak megfelelő összefüggésbe ágyazó) jeleneteket látunk. Igazságtartalmukat a volt gettólakók naplójegyzetei, a túlélőkkel a felvételek megtekintése közben készített interjúk és az egyik német operatőr elbeszélése alapján mi magunk állapíthatjuk meg. A közönséget folyamatosan a hitelességről folytatott elmélkedésre ösztönző alkotás így éri el a legtöbbet, amire a mozi képes. Mélyen megrendíti nézőjét az emberi kiszolgáltatottságot végletekig fokozó eszköz hatalma és az azt rossz célra használók elvetemültsége.

BESZÉLGETÉS: Erős Ferenc pszichológus, Murai András filmtörténész, Siklaki István szociálpszichológus

VETÍTÉS IDŐPONTJA: 2012. október 28., vasárnap, 20.00

8. Jaffa – a narancs körbejár (Jaffa, the Orange’s Clockwork) Eyal Sivan/Izrael/2009/88’

A cím Izrael kitüntetett exporttermékére, a jaffa narancsra utal, s annak szimbolikus jelentőségén keresztül teljesen új megközelítésben vizsgálja az izraeli-palesztin konfliktust. A rendező nemcsak a narancstermesztés 150 évre visszamenő palesztinai történetét tárja fel, hanem az Izrael sikerét és a palesztinok kudarcát megtestesítő, jelentős gazdasági értéket képviselő gyümölcs egyre bonyolultabb politikai szerepét is. A több nemzedék óta narancstermesztéssel foglalkozó családok elbeszéléseiből, műkritikusok, történészek, filmelméleti szakemberek és a költő Haim Gourin kommentárjaiból kiderül, hogyan lehetetlenítette el az európai orientalista és cionista narratíva a palesztin és zsidó narancstermelők kezdeti együttműködését. A lenyűgöző képi világú és politikailag merész film gazdag archív anyagot vonultat fel a megdöbbentő interjúk mellé, s megfogalmazza a végső kérdést: mit tudunk meg a jaffa múltjából Palesztina/Izrael jövőjéről? 

VETÍTÉS IDŐPONTJA: 2012. október 28., vasárnap, 20.00

9. 48 Susana de Sousa Dias/Portugal/2009/93’

A portugál diktatúra (1926-1974) a világ egyik leghosszabb antiliberális, antikommunista, autoriter rendszere, kiépítése Antonio de Olivéira Salazar miniszterelnök nevéhez és a hírhedt politikai rendőrsége (PIDE) ténykedéséhez fűződik. A portugál kollektív emlékezetben ma is fájdalmas sebeket tép fel a múltidézés, lassan negyven éve ért véget a rémuralom, mégsem megy problémamentesen az akkori traumák feldolgozása, a kikényszerített, félelemből, megalkuvásból elkövetett tettek erkölcsi megítélése. Susana de Sousa Dias radikális módszerhez nyúl: egykori politikai elítéltek elé teszi a börtönben készült nyilvántartási fotóikat, és emlékeik felidézésére kéri őket, ám mi, nézők, soha nem látjuk a történetek mesélőit. A felvételek rendkívüli érzékenységgel kevert hangjai azonban sokat elárulnak reakcióikról, érzelmeikről: a csöndek, a háttérzajok nem a képek aláfestéséül szolgálnak. A sajátos módszer az áldozatokat tanúkká varázsolja, akiknek történetei leleplezik a gyilkos hatalom működésének mechanizmusát.

 

 

Pécs

Apolló Mozi


Október 30, kedd, 18.00h: Befejezetlen film (A Film Unfinished)
Október 30, kedd, 20.00h: A nép ellenségei (Enemies of the People)
Október 31, szerda, 18.00h:
 „Számon kívül maradtak” (A People Uncounted)

 

 

A filmeket angol felirattal és magyar szinkrontolmáccsal illetve néhány esetben angol és magyar felirattal vetítjük.

A műsorváltoztatás jogát a Romédia Alapítvány fenntartja!