KONCERT

2012. november 6., 19.30h - Művészetek Palotája (MÜPA)

A Frankfurt am Main-i Roma és Szinti Filharmonikus Zenekar öt európai nagyvárosban (Amszterdamban, Frankfurtban, Krakkóban, Prágában és Budapesten) adja elő a holland szinti zeneszerző, Roger Moreno Rathgeb által komponált Rekviemet. A koncertet Budapesten 2012. november 6-án, 19.30 órakor a Művészetek Palotájában (MÜPA) láthatja a közönség. Közreműködik Polyák Valéria, Rajk Judit, Megyesi Zoltán és Rácz István, valamint a Szent Efrém Kórus.

 

FILMFESZTIVÁL

2012. október 26. és 28. között - Uránia Nemzeti Filmszínház

A koncertet megelőző héten dokumentumfilm fesztivált rendez az Alapítvány az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A bemutatásra kerülő dokumentumfilmek szembesíteni kívánják a közönséget a népirtás utáni élet, a történelmi emlékezet és a megbékélés bonyolult kérdéseivel, valamint társadalmi dialógust kívánunk elindítani ezekről a nehéz és ritkán tárgyalt kérdésekről. Olyan alkotók munkáit mutatjuk be, akik a legnehezebb és legkényesebb témákat képesek korszerű filmes nyelven feldolgozni. Bemutatásra kerül többek között a Hasadás, a Granito: hogyan fogjunk diktátort, a Rágalomés A nép ellenségei című filmek. A dokumentumfilm fesztivál 2012. október 26. és 28. között kap helyet az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A program díjmentesen látogatható.

 

KIÁLLÍTÁS

2012. november 15. és 23. között - Francia Intézet

A német expresszionizmus kiemelkedő művésze, Otto Pankok (1893–1966), valamint az Ausztriában élő roma származású képzőművész, Ceija Stojka (1933-) műveiből látható tárlat a programsorozat keretein belül: a nácik által tiltólistára került Pankok megrázó portréi, a kiszolgáltatott szinti és roma családokat ábrázoló fa- és rézmetszetei, valamint a holokauszt-túlélő Stojka festményei első ízben érkeznek Magyarországra. A kiállítás a Francia Intézetben tekinthető meg 2012. november 15. és 23. között. A belépés díjtalan.

 

 

 

Fahidi Éva az auschwitzi cigányláger megsemmisítéséről:

 

Petra Gelbart - Auschwitz Ballada

 

Brodt Erzsébet visszaemlékezései az auschwitzi cigánylágerről: 

 

Danyi Béla visszaemlékezései az auschwitzi cigánylágerről: 

 

 

Schweitzer rabbi

 

Horváth János képviselő

 

Mérő László

 

 

Jancsó Miklós

 

Snétberger Ferenc

 

Gáspár Laci

 

Gerevich András

 

 

 

A koncertre jegyet vásárolhat az alábbi linken: